Ekologie výživy

Autor: administrator <admin(at)server.cz>, Téma: Časopis Vegetarián-Vegan, Vydáno dne: 02. 11. 2005

Vegetariáni mají mnoho důvodů proč nejíst maso zvířat.

Kromě náboženských důvodů jsou zde důvody zdravotní, ekologické, etické a filosofické. Zkoumáme-li ekologické škody způsobené živočišnou výrobou musíme brát v úvahu mnoho aspektů.

Nároky na zemědělskou plochu jsou v průměru desetkrát vyšší než na rostlinnou produkci. Zhruba 40% světové produkce obilovin je určeno jako krmivo pro zvířata. Pouhá polovina těchto obilovin by stačila k nasycení všech hladových obyvatel této planety. Živočišný hnůj produkovaný v obrovském množství současným zemědělstvím způsobuje vysoké hladiny potenciálně rakovinotvorných dusičnanů v pitné vodě a zelenině. Živočišná výroba vyžaduje značné energetické a vodní zdroje a vede k odlesňování, nadměrnému spásání a rybolovu poškozujícím stavy ryb.

Jedním z řešení problémů způsobených průmyslovou živočišnou výrobou je vegetariánský životní styl. Pozitivní ekologický vliv dosažený vegetariánstvím lze zvýšit odmítáním zpracovaných a balených potravin a zvolením sezóně dostupných a v místě spotřeby produkovaných biopotravin.

Nutrition ecology: the contribution of vegetarian diets, American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 78, No. 3, 657S-659S, September 2003

Prof. Claus Leitzmann,
Katedra výživy, Universita Giessen, Německo
autor mnoha knih a publikací o výživě, vegetariánství a nutriční ekologii.