Nová studie - konzumace červeného masa vede k rakovině!

Autor: administrator <admin(at)server.cz>, Téma: Zdravotní otázky, Vydáno dne: 09. 11. 2005

Dlouhodobá konzumace červeného a zpracovaného masa zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva.

O obsáhlém výzkumu informoval 12. ledna 2005 vědecký časopis Journal of the American Medical Association. American Cancer Society (Americká společnost pro výzkum rakoviny) sledovala 150 000 lidí a jejich konzumaci hovězího, vepřového a jehněčího masa a zpracovaného masa, jako párky apod.

U lidí, kteří jedli hodně červeného a zpracovaného masa, nalezli vědci o 50 procent vyšší riziko rakoviny tlustého střeva a o 20 procent vyšší riziko rakoviny konečníku. Studie navrhuje snížit konzumaci masa na dvakrát týdně a doporučuje i například fazole či vegetariánské potraviny jako alternativu masa.

Vysoká konzumace masa byla definována jako tři unce (což je pouhých 85 gramů!) denně pro muže a dvě unce (57 gramů) pro ženy. Ročně by tedy bylo vysoké rizikové množství masa i jen 31 kilogramů pro muže a 20 kilogramů pro ženy.

Dle českého statistického úřadu je u nás spotřeba červeného masa kolem 55 kilogramů na osobu a rok. V rakovině tlustého střeva a konečníku jsme ve světovém měřítku na špici. Není divu...